• White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

office@newbritishdesign.com

01363 898 964

Hare House, Sandford, EX17 4ED

© New British Design 2020

Architecture and Furniture Design | Exeter, Devon

HT_White.png

News

 

19 February 2020

New British Design are working with Sandford Orchards on exciting plans for their historic cider works

New British Design are working on the concept design for the transformation of The Cider Works in Crediton for West Country craft cider maker, Sandford Orchards. 

 

The first phase of this project will create an inspiring and creative retrofit workspace for the home of Sandford Orchards. In addition to this, we will be re-imagining the bar area to create an interactive, engaging and flexible event space, as well as a great place to have a drink. 

 

The Cider Works, in Crediton, Devon, were built in 1935 for the Creedy Valley Cider Company. Sandford Orchards have taken this beautiful old building and restored it to its original use, continuing its legacy as the beating heart of the Devon cider industry.

 

Sandford Orchards have a story which they are proud of and want people to hear. New British Design are developing an interactive customer experience for Sandford Orchards, which will communicate and celebrate their unique brand identity through architecture and design.

 

In 2018, New British Design were commissioned by Carlsberg to design and build an off-grid pub in the woods. With a growing reputation of delivering creative and unique bar areas for the food and beverage sector, we are excited about this new collaboration.

 

Sandford Orchards make Devon cider out of Devon apples, and only select apples grown within 30 miles of their press. With big things on the horizon, it should come as no surprise that Sandford Orchards want to select Devon architects within a 2.2 mile radius of their press!

Find out more about their cider at https://www.sandfordorchards.co.uk/

___

08 January 2020

New arrivals in the New British Design team for 2020

New British Design have welcomed Miles and Joe to support their growing team for the year ahead. Part 1 assistant Miles started in the autumn of last year having graduated from the Bartlett school of architecture at University College London last spring. Joe, a senior architectural designer, has joined for January having relocated from Bristol. 

___

30 May 2019

New British Design have been awarded an RIBA South West Award 2019 for Batelease Farm

Click here for the RIBA press release

RIBA Jury's report:

‘Making Annette’s life better’ has inspired a desirable house that is gloriously about being a great place to be in, to enjoy being in the open countryside and to reach out and connect with it.

The extension is unashamedly modern and open and acts as a counterpoint to the cob and stone Grade II listed farmhouse. The dialogue between them adds a positive energy, and indeed a legibility to the different rooms within. Although the project did not include any major works to the original farmhouse, the new extension unlocked the circulation by linking at ground and first floor levels, to allow wheelchair access to both new and old. The two structures have been connected through a mediating glazed link, through which the doors represent a kind of time portal, giving a generous entrance at ground level and a place to pause on the upper.

The agricultural building form and scale of the extension sits well in the surrounding farming context. The materials of zinc, steel, locally sourced larch and sweet chestnut are held together with a joinery lightness and attention to detail. Viewed from different sides, the composition changes, horizontal battens across vertical zinc seams to large glazing framed by dark steel portals.

This is a house that is for the enjoyment of the changes of light through a day and indeed across all seasons. Details such as truly level threshold ‘with no bump’, a covered area for getting out of the car, a larder creatively fitted out with sliding shelves and a smooth path to the large vegetable garden and polytunnel are very important. Generous proportioned windows throw light across all parts of the interior. The flows of the house work well, with the lift in a central position yet not prominent and bedroom upstairs with terrace and distant views. The main space, being the entry and kitchen, is minimally furnished and a dark continuous resin floor flows through to the study. White walls with accents of timber complete this small palette of finishes that has been handled well to produce a warmth and welcome in a modern home.

The client is clearly very happy with the result and says it has transformed her life. This is the work of a very dedicated architect who has taken the brief for an accessible home to heart and worked closely with the client to create inspiring architecture for living better'

___

14 March 2019

Fourteen buildings shortlisted for RIBA South West Awards 2019, including New British Design's Batelease Farm

New British Design are delighted to be shortlisted for the RIBA South West Awards 2019.

Click here for the RIBA press release

___

19 February 2019

Batelease Farm featured in the Architects' Journal Online

Click here for the full article. See our project page here.

___

13 August 2018

Off-grid pub in the woods commissioned by Carlsberg completed in former Cornish quarry

The  'off the grid' pub was built as an experiential pop-up for Hyperactive's 'Danish Way' marketing campaign for Danish beer brand Carlsberg. See more about the project here.

___

25 July 2018

Kudhva shortlisted for the 2018 Wood Awards

New British Design's off-grid Kudhva wilderness cabins have been shortlisted for the Wood Awards Small Project.

Click here for the full article.

___