Exeter Studio

office@newbritishdesign.com

(+44)1363 898 964

© New British Design 2018

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

Batelease Farm

CLIENT PRIVATE

LOCATION  DEVON

STATUS COMPLETED WINTER 2018

SECTOR  RESIDENTIAL

CONTRACT £348,000  

Original Brief

Ben was approached by the client Annette Moody and her husband Alan in 2013 to design an extension to their grade two listed farmhouse on a footprint part of the house originally stood on before being flattened by a very stray bomb during World War II.

 

At the time of submitting the plans to the local council, the client, Annette suffered a severe spinal stroke. This devastating incident left the her permanently paralysed from the neck down, with the exception of limited use of her right hand. The project was subsequently abandoned.  

Connecting Old and New

Two years later the client was ready to look at it again. Now faced with the prospect of spending the rest of her life in a wheelchair, an entirely new set of non-negotiable constraints were paced on the project. The redesign tackled issues of level access between the old and the new building on all floors, with lift access and exterior connections designed to allow Annette to use the whole of the building. 

 

The design was developed with Mid Devon Council and their conservation officer Paul Dadson.  We also went through a series of one to one scale experiments with the client as a means of assessing comfort and accessibility. 

‘Last week I got out of the car and into my chair.  I was able to go all around my house and up to the poly-tunnel at the end of the garden on my own for the first time since 2013.  This project has changed my life once again.  So much time was spent on how it should function, what it should look like, but I could never have imagined how it would make me feel.  Before I would spend the summers largely trapped outside, or the winters stuck in a small kitchen unable to move unaided. Now I can get all around my house, on my own. 

 

I look around and see the 15th and 18th century parts of the house blending seamlessly into the 21st century. I can move all around it and enjoy the transitions, soft and complimenting.  The house has become the home I wanted for myself with all the accessibility I need immediately, but most importantly, discreetly at hand. The house is now a social space for me and not the prison it had become.  I am able to entertain and I am able to escape. It is every thing that I wanted and much more.’

 

Annette Moody, Client